You are currently viewing Sabolč  Tolnai

Sabolč  Tolnai

Diplomirao  na Akademiji Umetnosti Novi Sad, odsek  filmska i pozorišna režija .

Vanredni profesor i predavač na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, gde predaje predmete Filmska režija i Gluma u medijima, kao i na Fakultetu za Medije i Komunikaciju u Beogradu.

Zamenik direktora i selektor Festivala Evropskog filma na Palić između 2006 -2010. Jedan je od re-osnivača Kino Kluba Novi Sad i pokretača festivala Filmski Front u Novom Sadu.

Kao koproducent  saradjivao izmedju ostalog  na filmovima Ordinary People – prikazan u Kanu, glavna nagrada Sarajevo Film Festival, glavna nagrada – Cottbus (2009) i na filmu Die brucke am Ibar, koji je 2012 godine proglašen najboljim nemačkim filmom.

Kao kreativni saradnik reditelja potpisuje dva igrana filma – Ničije dete – tri nagrade Veneciji (2014) i Rekvijem za gopodju J – prikazan u Panorama programu u Berlinu i proglašen za najboljim srpskim filmom u toj godini (2017).

Sa svojim igranim filmom Peščanik osvaja mnoštvo nagrada, medju njima i  nekoliko prestižnih, kao najbolji reditelj na nacionalnom festivalu Cinemacity  u Srbiji (2007) i Zlatni Aleksandar za umetničko dostignuće u Solunu (2009).

Njegov poslednji film Minotaur je imao premijeru u oficijelnom programu Roterdamskog Filmskog Festivala (2016). Režirao je tri predstave u Novosadskom pozorištu i Pozorištu Deže Kostolanyi u Subotici.

2018  doktorirao je (DLA) na Državnoj Akademiji za filmsku i pozorišnu umetnost u Budimpešti.