KNJIGA

VIDEOMEDEJA - četvrt veka - od videa do transformacija medija

Priredili: Ivana Sremčević Matijević i Srđan Radaković.

Naruči knjigu

Štampa
15
  • Cena štampanog izdanja knjige €15

  • Poštarina za Srbiju €4

  • Poštarina za inostranstvo €30

PDF
9
  • Cena PDF fajla €9

  • Nema poštarine

  • PDF knjige će vam stići na vašu mejl adresu

KNJIGA: pun kolor, meki povez, plastifikacija korica, šivena i lepljena sa lak doradom
Format: 240×220 mm
Obim: 256 strana
Materijal korica: 300 gr. mat kunstdruk
Materijal listovi: 150 gr. mat kunstdruk
Težina: 1,1 kg

O KNJIZI

Monografija posvećena 25-godišnjici postojanja Videomedeje, internacionalnog festivala medijskih umetnosti, osim osnovnih informacija o festivalu čitaocima pruža uvid i u istorijski razvoj video arta. Jedan od sastavnih delova monografije su video intervjui koje je dugogodišnja direktorka Videomedeje Ivana Sremčević Matijević realizovala sa gostima i učesnicima festivala. U intervjuima koji su u ovom izdanju pretvoreni u pisani oblik sagovornici (umetnici, kustosi, istoričari i teoretičari medija) iznosili su vlastita mišljenja i tumačenja u vezi sa medijskom sintezom u digitalnom okruženju, sa značajem zamene analogne tehnologije digitalnom, razmišljali su o odnosima filma, videa i televizije i, generalno, interpretirali su savremenu umetničku praksu povlačenjem luka od rane video umetnosti iz šezdesetih godina XX veka do današnjeg dana.

Među učesnicima u knjizi i na filmu su: Aleksandar Davić, Želimir Žilnik, Čedomir Vasić, Mileta Poštić, Zoran Naskovski, Keti Rej Hafman, Dejmon Mol, Veldhun Martejn, Pjotr Krajevski, Katrin Beker, Robert Arnold, Žan Gabrijel Perio, Anuk De Klerk, Silvija Vinkler i Stefan Keperl, Kristl Baur sa autorskim tesktom “Ars Electronica i evolucija proširene animacije” i drugi.

Izdavanje knjige su podržali: Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Reč urednika

Ivana Sremčević Matijević

Videomedeja je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike a kroz savremene umetničke forme autora iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja i kulture društva, prvenstveno avangarde a prikazanih …

Srđan Radaković

Veoma je nezahvalno davati vrednosni sud i objašnjavati evolutivni tok bilo koje pojave, pa i festivala Videomedeja koji je pokrenut 1996. godine u Novom Sadu u veoma specifičnim uslovima, koje danas, čini se, na pravi način mogu da razumeju (i vizualizuju) samo pojedinci koji su u to vreme i živeli u zemlji koja se tada zvala Jugoslavija. Ipak, u ovom tekstu će se ponuditi nepretenciozan osvrt na dešavanja od 1996. godine do danas …