You are currently viewing Freedom & Independence

MELHUS BJOERN

Freedom & Independence, 15 min, Color, Stereo, Germany, 2014

Nagrada Sfinga

Ovo izuzetno video-umetničko delo koje obuhvata široki raspon medija i raznovrsne stilske postupke u rasponu koji obuhvata upotrebe moderne filmske estetike, subverzivnih teatarskih sredstava, raznorodnih televizijskih I video efekata, stvarajući tako čitavo bogatstvo asocijacija majstorski konstruisanih umetničkih slika. Predstavlja primer svežijeg pristupa društvenoj kritici ostvaren na iznijansiran način, a sve to ostvareno sufisticiranim sredstvima I suptilnim humorom koji se završava u optimističnom tonu.

Bjoern Melhus, rođen 1966, je nemačko-norveški medijalni umetnik. On je u svom stvaralaštvu razvio jedinstvenu poziciju otvaranjem mogućnosti za kritičku recepciju filma i televizije. Njegova praksa destrukcije fragmentacije i ponovnog uspostavljanja dobro poznatih vodećih tema i strategija mas-medija, otvara ne samo mrežu novih tumačenja i kritičkih komentara već takođe na nov način određuje odnos mas-medija i gledaoca.

Freedom & Independence je postignuće koje oscilira između mjuzikla, komedije, horora i bajke. Tretira odnos neoliberalnog elitizma i medijskih fantazija o religijskom proročanstvu apokalipse naspram onog što se krije iza privatizovane sredine koju karakteriše megalomanska arhitektura.

https://www.facebook.com/videomedeja/videos/2659568647627737/