You are currently viewing Paratehne

Stevan Novaković

Paratehne, 18:41 min, Color, Stereo, Serbia, 2019

Stevan Novaković, rođen u Beogradu 1953. godine. Studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Multimedijalni umetnik zaposlen kao knjigovođa u firmi za nuklearni otpad. Učestvovao na mnogim izložbama. Član je NULUS-a i pecaroškog udruženja MEDUZA u Istri.

PARATEHNE je disciplina modulacije ili dekonstrukcije zvuka na fosilizovanom gramofonu putem neusaglašenog ponavljanja i drastičnog menjanja brzine (nalik preskakanju na ploči) koja istražuje odnose između dotrajalih formi senzibiliteta sa posebnim osvrtom na prevazilaženja stereotipa. Zvuk je usaglašen sa slikom Lokatora, instalacije realizovane kao puštanje ploča na koncentričnim krugovima uličnih baraka. Ovaj video je napravljen koristeći većinski analognu tehnologiju, sem poliranja i najvažnijeg digitalnog procesa – transmutacije.

PARATEHNE

Author's name: Stevan NovakovićDuration: 18:41minOriginal title: PARATEHNE Year of production: 2019Country of production: Serbia For more information about this video go to: https://videomedeja.org/videomedeja-2019/made-in-serbia-2019/paratehne/?lang=en

Posted by Videomedeja Video Art Association, Video Art Library & Festival, Novi Sad on Sunday, September 27, 2020