You are currently viewing Video restArt

Petak, 15. oktobar 2021. godine u 19:15 h

Ivana Sremčević Matijević

Video restArt, 30:00 min, Color, Stereo, Serbia, 2021

Dokumentarni film Video restArt o pola veka od nastanka video umetnosti u ko-relaciji sa četvrt veka postojanja Videomedeje.

Učesnici:

Piotr Krajewski,  Art director WRO Media Art Biennale

Sylvia Winkler / Stephan Köperl, Artists

Anouk de Clercq, Artist/Filmmaker

Robert Arnold, Professor, Media Artist & Theorist

Damon Mohl, Filmmaker

Martijn Veldhoen, Visual artist/Filmmaker

Jean-Gabriel Périot, Filmmaker

Mileta Poštić, Artist

Zoran Naskovski, Artist

Videomedeja je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike a kroz saremene umetniče forme autora iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja i kulture društva prvenstveno avangrarde a prikazanih kroz različite nove alternativne umetničke forme.

U takmičarskoj selekciji preovlađuju umetnički radovi koji preispituju političke, društvene i kulturalne konstrukcije sistema. Umetničke konstrukcije kritičke i subverzivne aktivnosti kroz avangardne forme kojima se reaguje na zvaničnu ideološku doktrinu.
Videomedeja traga za umetnicima koji uočavaju onu skrivenu, drugačiju realnost, kulturu i umetnost, ukazuje na drugačije mogućnosti pokazivanjem razlika i preispituje etičke i estetske vrednosti.
Cilj jeste težnja za promenom individualne i društvene svesti, kao i ostvarivanje rezultata alternativnih stvaralaca u oblasti kulture i umetnosti.
Video i nove tehnologije su odigrale presudnu ulogu u stvaranju nove masovne kulture i deluju van bilo kakvih okvira i tradicionalne kulture.
Podsticanje interesovanja za kritičkim mišljenjem i suprotstavljanje stavu da umetnička dela treba da pripadaju kapitalu, pošto su time dela sve udaljenija od samog umetnika i sve su manje umetnost.

Jedna od nagrada koju dodeljuje međunarodni festival video umetnosti Videomedeja, sa velikim razlogom je nazvana baš Bogdanka Poznanović. Avangardna višemedijska umetnica i nekadašnja profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu Bogdanka Poznanović, prva u bivšoj Jugoslaviji koja je u nastavni proces uvela video. Bila je jedan od osnivača i urednika na Tribini mladih i “Poljima”. Osnovala je Vizuelni studio za intermedijalna istraživanja. Bila je učesnik alternativne umetničke scene sedamdesetih u Novom Sadu. NJen umetnički rad se odvijao od modernističkog slikarstva bliskog apstrakciji i modernog grafičkog dizajna preko istraživanja u kontekstu enformela do postslikarskih praksi: vizuelne poezije, konceptualne umetnosti, nove umetničke prakse, istraživanja komunikacija i novih medija, video umetnosti…

Video je vrlo brzo pozicioniran kao alternativa televiziji suprotstavljajući se masovnim medijima iza kojih su najčešće stajali kapitalisti ili vladajuće partije koji su nametali seksizam, nacionalizam, rasizam, homofobiju. Video se posmatra kao sredstvo za uvođenje novih narativa i preispitivanje identiteta i društva.

Video je izašao, ne samo iz institucija, već i sa ekrana. Video funkcioniše nezavisno od institucija jer za razliku od filma koji ima svoj institucionalni okvir (bioskop) i filmski jezik, video je bio otvoren za najrazličitija eksperimentisanja bez ograničenja i bez poštovanja bilo kakvih pravila. Video je bio dostupan svima i svi su mogli da naprave video.
Video funkcioniše samostalno ali i kao deo bioskopa, masovnih medija, ambijenta, fasade, situacije ili čak i kao deo drugih umetničkih formi, može da se projektuje ili integriše bilo gde da bi se na najefektniji način saopštila poruka ili emocija.

Danas je internet najpopularnije mesto za alternativne medije koji nam je poslužio kao virtuelni festivalski prostor za 24. Videomedeju usled pandemije i nemogućnosti održavanja u fizičkom prostoru. Pokazao se kao izuzetno moćan u širenju publike i prevazilaženju svih fizičkih prepreka koji su ograničenje za gledaoce iz udaljenih krajeva sveta. Internet otvara sve veće mogućnosti za globalno učešće u proizvodnji, potrošnji i razmeni alternativnog video sadržaja.