Četvrtak, 14. oktobar 2021. godine u 18:00 h

Aleksandar Davić

Žurka, 88:53 min, Color, Stereo, Serbia, 2004

Aleksandar Davić je rođen 1961. godine u Novom Sadu, Srbija (bivša Jugoslavija). Diplomirao je filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Režirao je muzičke i eksperimentalne video radove i dokumentarce. Njegov dugometražni film „The Party“ dobio je nagradu za najbolji scenario u Srbiji 2005. godine. Bio je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i profesor digitalnog videa na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Preminuo u aprilu 2020. godine.

RIP Aleksandar Davić, dobar prijatelj, reditelj, scenarista, član umetničkog saveta Udruženja za video umetnost Videomedeja i još mnogo toga.  

Radnja filma „Žurka“ odvija se 1991. godine u jednoj nedovršenoj vikendici na obroncima Fruške gore i kroz rođendansku žurku jedne od junakinja, kao centralni događaj filma, fabula na ironičan i duhovit način prati pojedinačne sudbine trinaest mladih ljudi koji se suočavaju sa ratnom paranojom. Osim što kroz pojedinačne sudbine likova dočarava sliku nadolazećeg beznađa, „Žurka“ predstavlja i nežan omaž duhu bezbrižnih osamdesetih.

Igrani film „Žurka “ svetsku premijeru imao je 22. avgusta 2004. godine na najvećem i najuticajnijem filmskom festivalu u regionu „Sarajevo Film Festivalu „. Prikazan je u glavnom takmičarskom programu, u konkurenciji s još osam filmova  i naišao na veoma odlične ocene kritike ali i oduševljenje  festivalske publike.

Domaću premijeru film je imao u Novom Sadu na 13. festivalu domaćeg igranog filma „Novosadska arena“, gde je Aleksandar  Đurica za ulogu narkomana Gare dobio nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu . „Žurka “ je na domaćim festivalima osvojila još dve nagrade.

 Nagradu za najbolji scenario na 29.festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji (avgust 2005), dobio je scenarista Aleksandar Davić, dok je Anđelika Simić za ulogu Marije dobila  nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu na 40.festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma  u Nišu (avgust 2005).

Film je čekajući na bioskopsku distribuciju obišao veliki broj relevantnih festivala ne samo u regionu nego i u svetu.Od 19.hercegnovskog filmskog festivala (avgust 2005), preko Zagreb Film Festivala (oktobar 2004) i AsterFesta u Strumici (jun 2005 Makedonija), do Berlin Open Air festivala (maj 2005), te festivala u „Go-East“ u Wiesbadenu (april 2005), „Braunschweig International festivala“ u Nemačkoj , Ređokalabriji u Italiji(jun 2005). 

 Žurka je prikazana i na reviji filmova novije SCG kinematografije u Australiji (Sidnej, Melburn i Pert), Austriji (Beč) i Norveškoj (Oslo).

 U filmu igraju: Sonja Savić, Goran Šušljik, Nenad Jezdić, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija- Đurica, Nada Šargin, Anđelika Simić,Vladimir Tintor, Edit Tot Trubint, Jovana Stipić, Ivan Đurić, Aron Balaž, Srđan Radaković.

Muziku za film potpisuju novosadska grupa Obojeni program i TRANCEBALKAN DESORGANISATION (Bebec – ex Boye i Smoking J)

direktor fotografije Jovan Milinov Toba, montaža Siniša Bokan,

scenografija Diana Radosavljević-Milović

 

 O filmu „Žurka“ su između ostalog napisali :

„…Žurka je film neobične strukture u kome nema klasičnih glavnih uloga, već su svi likovi stavljeni u istu situaciju koju različito proživljavaju….Dekameronski pokušaj izolacije propada, i izvana prodire svijet preplavljen zvukovima koji sa sobom donosi paranoju još neobjavljenog rata. Sudbine likova se znatno komplikuju, dekadencija uzima maha, a priča se raslojava prateći različite sižejene linije.Očigledno je da Aleksandar Davić precizno vodi kamere kroz sve slojeve naracije, navodeći nas da podjednako uživamo u filmu i svim njegovim sekvencama.“

(Sarajevo film festival  M.N. 23 avgust 2004.)

 

„Naizgled film „Žurka“ reditelja Aleksandra Davića je pogled unazad u kritičnu godinu jugoslovenske istorije. Međutim, ako zagrebemo malo dublje   zapravo je reč o jednoj od divljih rođendanskih zabava koju upražnjava omladina bilo gde u svetu…… .“

(Ron Holloway , SFF 23.08. 2004)

 

„Debitantsko ostvarenje Novosađanina Aleksandra Davića doživelo je ovacije na svetskoj premijeri preksinoć u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Sarajevu.Aplauz je trajao duže od deset minuta, a posebno je bučno pozdravljena Sonja Savić, koju je nakon dugo vremena Davić vratio na filmsko platno.“

(D.Stojaković , Večernje novosti, 24.avgust 2005)

 

„Već po prvim reakcijama sarajevske publike, kolega novinara i članova žirija(među kojima je i čuveni Majk Li) na duhovita rediteljska rešenja pojedinih sekvenci na samom početku filma, bilo je jasno da je Aleksandar Davić napravio neobičan i izuzetno dirljiv film, dok je poluglasno pevanje dela publike kultne pesme „Nebo“ grupe Obojeni

program u epilogu filma izazvalo pravu malu jezu.“

(B.D. Građanski list 24.08.2004 )

 

„Kroz vremenski i prostorno izolirani odsječak tuluma Davić gradi niz upečatljivih individualnih sudbina, kroz koje prikazuje jad i čemer društveno-političkog trenutka u kojem su se oni našli.Pri tom je pohvalno da komika filma, iako povremeno prvoloptaška, manje slijedi liniju besmislenog, blesavog humora kojom je krenuo film „Munje“ i njegovi epigoni, a više tradiciju srpske socijalne komedije 70-tih i 80-ih Paskaljevića, Šijana i Markovića.“

(Juraj Kukoč, Večernji list , 14.10.2004.)

 

„Vjerovatno najveći interes publike na Zagreb film festivalu pobudio je film „Žurka“, debitantski film srbijanskog reditelja Aleksandra Davića.Riječ je o filmu koji je najveće iznenađenje ovogodišnje srpske produkcije, s obzirom na to da je nastao u Novom sadu , s minimalnim budžetom i pretežno posve nepoznatim glumcima(iznimka je Sonja Savić) „Žurka“ je nama posebno zanimljiva  zato što se događa 1991., u jeku rata u Slavoniji. Mjesto radnje je vikendica na Fruškoj gori u kojoj grupica pripadnika novosadske zlatne mladeži opijatima i alkoholom ubija tjeskobu i strah pred nadolazećim mobilizacijama. „Žurka “ je u Zagreb stigla praćena proturječnim odjecima: dok dio dosadašnjih gledatelja taj film smatra naivnim, garažnim low budgetom, češće su bile ocjene da je riječ o finoj drami koja uvjerljivo razlaže moralni debakl srbijanskog društva u osvit rata.“

(Jurica Pavičić, Jutarnji list, 14.10. 2004.)

 

„…Godina je 1991: Srbija je u još uvek neobjavljenom ratu sa Hrvatskom…Debi Aleksandra Davića „Žurka“ predstavlja presek srpske omladine i njenih planova za budućnost, snova nadanja, želja, briga.Svaki lik za sebe potpuno drugačije definiše, ipak žeđ za životom , zabavom i seksom je kod svih jednako dominantan.

Wiesbadener Tagblatt , 07.04.2005.)

 

Ugledni filmski kritičar Milan Vlajčić u dnevnom listu „Blic“ uvrstio je igrani film „Žurka “ na listu pet najboljih domaćih ostvarenja za 2005 godinu pozicionirajući ga na drugo mesto.