Ivana Sremčević Matijević

PREDSEDNICA UDRUŽENJA I DIREKTORKA FESTIVALA

Ivana Sremčević Matijević je diplomirana strukovna inženjerka grafičkog inženjerstva, dizajna i primenjene fotografije. Sa preko trideset godina iskustva u oblasti novomedijske umetnosti i kulturnog menadžmenta, uspela je da se establira kao producentkinja, istraživačica, kustoskinja i umetnica.

Tokom svoje karijere, istraživala je različite medije uključujući interaktivne instalacije, video, režiju, fotografiju, grafički i web dizajn, kao i proširene medije. Strast ka poređenju umetničkog i komercialnog, dovela ju je do koncipiranja i objavljivanja brojnih projekata i radova iz obe oblasti. Pored njenog kreativnog rada, uređivala je, producirala i realizovala velike izložbe, festivale, prezentacije i internet projekte.

Od 2001. godine, obavlja prestižnu funkciju direktorke Udruženja za video umetnost Videomedeja i Internacionalnog umetničkog festivala novih medija Videomedeja. Članica je umetničkog saveta i selekcione komisije Videomedeje.

Pre svog rada u oblasti novomedijske umetnosti i kulturnog menadžmenta, radila je kao novinarka i televizijska režiserka za nezavisne i javne televizijske mreže i stanice. Bila je i mentorka brojnih kreativnih radionica za decu, deleći svoje znanje i strast za umetnost sa sledećom generacijom budućih umetnika.