Loading ...
Loading ...

PRIJAVE ZA 27 VIDEOMEDEJU

su završene

NOVO

Ove godine je novost da se pri prijavi za Internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja uplaćuju donacije, a to je značajno jer se prikupljeni novac koristi za novčanu nagradu. Nagrade na festivalu su takođe donekle izmenjene, pa se sada dodeljuje prva Nagrada Videomedeja za najbolji rad, Nagrada Bogdanke Poznanović za najbolji rad proizveden u Srbiji, kao i Pohvale i Nagrada Publike.

Nagrade na Internacionalnom umetničkom festivalu novih medija Videomedeja imaju veliki značaj za umetnike koji učestvuju na festivalu jer predstavljaju priznanje za njihov rad i doprinos video umetnosti i novim medijima. Pored toga, novčana Nagrada Videomedeja predstavlja finansijsku podršku koja može pomoći umetnicima u daljem razvijanju njihovog stvaralaštva. Nagrada Bogdanke Poznanović za najbolji rad proizveden u Srbiji posebno ima značaj za domaće umetnike, jer im pruža priliku da se predstave publici i stručnoj javnosti, ali i da dobiju podstrek za dalji rad. Pohvale i Nagrada Publike takođe su važne jer pokazuju da umetničko delo ima uticaj i na publiku, te da je uspelo da prenese poruku ili izazove emotivnu reakciju.

Uslov za prijavljivanje je donacija koju treba obaviti pre popunjavanja prijavnog formulara. Za ovo vam je potreban PayPal nalog koji jednostavno i besplatno možete napraviti OVDE.

PRIJAVE

Donacije za prijavu na Internacionalnom umetničkom festivalu novih medija Videomedeja su obavezne.

Regularne prijave od 01 aprila do 15 juna 2023. godine.

* Osnovna donacija - 5 € 
* Standardna donacija - 10 € 
* Napredna donacija - 15 € 

* Bez donacije: Festival nudi mogućnost prijave bez donacije za umetnike koji su imali više od 3 rada na prethodnim izdanjima Festivala Videomedeja ili je blokiran i međunarodni platni promet i PayPal plaćanje. Potrebno je da pošaljete zahtev na mejl: office@videomedeja.org, navedete ime rada i godinu festivala ili nam pošaljete zvaničan link gde je potvrđeno da vaša država ima blokiran i međunarodni platni promet i PayPal plaćanje.

Produžene prijave od 16 juna do 15 jula 2023. godine.

* Produžena donacija - 30 € 
* Nema oslobađanja od donacije

Molimo vas da izaberete iznos koji možete da priuštite i donirate kroz naš formular za donaciju. Link sa prijavom ćete dobiti na vašu mejl adresu koju ste prijavili prilikom donacije, proverite vaš inbox ili SPAM folder.

Umetnik može da prijavi više radova ali za svaki rad mora popuniti novu prijavu.

Takmičarski program je otvoren za različite oblike kreativnog umetničkog izražavanja i komunikacije sa elektronskim medijima koji su završeni nakon 1. januara 2021.

KATEGORIJE

  • PROJEKCIJE: video umetnost, kratki filmovi, digitalne animacije (popunite prijavu za Projekcije)
  • MEDIJSKI PROJEKTI: medijske instalacije, intervencije u izložbenom prostoru, napredne tehnologije u umetničkoj praksi, interaktivna vizuelna umetnost, XR (eXtended Reality), AR (augmented reality), VR (virtual reality), MR (mixed reality), robotski objekti, net i projekti društvenih medija, Metaverse, audiovizuelni nastupi i eksperimenti, AI umetnost (popunite prijavu za Medijske projekte)

Program se fokusira na umetničke projekte koji koriste nove medije za umetničko izražavanje i komunikaciju, a imaju široku paletu žanrova i oblika koji kombinuju slike i zvuk, naprednu komunikaciju, objekte, u simbiotičkom ili avangardnom stilu.

NAGRADE

Bira se jedan najbolji rad iz obe kategorije: projekcije i medijski projekti.

MEĐUNARODNA SELEKCIJA
   -Nagrada međunarodnog žirija: nagrada Videomedeja - 1000€ + digitalna diploma + publicitet
Nagrada Videomedeja je za najbolji rad, za kreativnost, inovativnost i umetničku vrednost.
   -Nagrada međunarodnog žirija: Pohvala - digitalna diploma + publicitet
 -Nagrada publike: digitalna diploma + publicitet

SRPSKA SELEKCIJA
   -Nagrada Selekcione komisije: Nagrada Bogdanka Poznanović - Digitalna diploma + publicitet
Nagrada Bogdanka Poznanović je za najbolji rad proizveden u Srbiji.

Publicitet: objavljivanje i promocija nagrađenih radova u elektronskim i štampanim medijima, kao i na portalima i društvenim mrežama. Vest o nagrađenim radovima šalje se na preko 500 mejlova domaćih i stranih medija.

KRITERIJUMI

Selekciona komisija će razmatrati dostavljene prijave i radove koje ispunjavaju sve navedene formalne zahteve i opšte uslove konkursa, a prema sledećim kriterijumima, merilima i načinu izbora:

  • kvalitet, originalnost, autentičnost teme, sadržaja i forme
  • sadržajna i/ili formalna inovativnost rada 
  • eksperimantalnost i proispitivanje okruženja i standardnih normi
  • upotreba novih tehnologija u radu i/ili prezentaciji
  • interakcija i uticaj na pojedinca i društvo
  • stručni i tehnički kapaciteti potrebni za prezentaciju rada
  • ekonomičnost i olakšan transport opreme i rada