Loading ...
Loading ...

PRIJAVE ZA 28 VIDEOMEDEJU

počinju 01. februara 2024. godine

PRIJAVE

Rane prijave od 01 februara do 29 februara 2024. godine.

Rana donacija* - 7 € 

Redovne prijave od 01 marta do 15 juna 2024. godine.

Redovna donacija* - 12 € 

* Bez donacije (fee waiver): Festival nudi mogućnost prijave bez donacije za umetnike koji su imali više od 3 rada na prethodnim izdanjima Festivala Videomedeja ili je blokiran i međunarodni platni promet i PayPal plaćanje. Potrebno je da pošaljete zahtev na mejl: office@videomedeja.org, navedete ime rada i godinu festivala ili nam pošaljete zvaničan link gde je potvrđeno da vaša država ima blokiran i međunarodni platni promet i PayPal plaćanje.

Produžene prijave od 16 juna do 10 jula 2024. godine.

Produžena donacija - 22 € 
Nema oslobađanja od donacije

Molimo vas da donirate kroz naš formular za donaciju. Link sa prijavom ćete dobiti na vašu mejl adresu koju ste prijavili prilikom donacije, proverite vaš inbox ili SPAM folder.

Umetnik može da prijavi više radova ali za svaki rad mora popuniti novu prijavu.

Takmičarski program je otvoren za različite oblike kreativnog umetničkog izražavanja i komunikacije sa elektronskim medijima koji su završeni nakon 1. januara 2022.

Prijavi se na Videomedeji

Donacija za regularne prijave

Regularne prijave za Videomedeju su od 01. marta do 15. juna

Donacije za prijave su obavezne. Link sa prijavom ćete dobiti na vašu mejl adresu koju ste prijavili prilikom donacije, proverite vaš inbox ili SPAM folder.

Radove možete prijaviti i na sledećim externim platformama gde možete da imate još neke dodatne popuste kao i olakšice za studente i članove:

KATEGORIJE

 • PROJEKCIJE: video umetnost, kratki filmovi, digitalne animacije (popunite prijavu za Projekcije)
 • MEDIJSKI PROJEKTI: medijske instalacije, intervencije u izložbenom prostoru, napredne tehnologije u umetničkoj praksi, interaktivna vizuelna umetnost, XR (eXtended Reality), AR (augmented reality), VR (virtual reality), MR (mixed reality), robotski objekti, net i projekti društvenih medija, Metaverse, audiovizuelni nastupi i eksperimenti, AI umetnost (popunite prijavu za Medijske projekte)

Program se fokusira na umetničke projekte koji koriste nove medije za umetničko izražavanje i komunikaciju, a imaju široku paletu žanrova i oblika koji kombinuju slike i zvuk, naprednu komunikaciju, objekte, u simbiotičkom ili avangardnom stilu.

NAGRADE

 • Videomedeja Grand Prize - 1000€ + digitalna diploma + publicitet
  Videomedeja Grand Prize je za najbolji rad, za kreativnost, inovativnost i umetničku vrednost.
 • Bogdanka Poznanović nagrada - Digitalna diploma + publicitet
  Nagrada Bogdanka Poznanović je za najbolji rad proizveden u Srbiji.
 • Pohvala - digitalna diploma + publicitet
 • Nagrada publike - digitalna diploma + publicitet

Pobednike iz takmičarskog dela programa bira tročlani žiri sastavljen od uglednih internacionalnih stručnjaka, a Nagradu Bogdanka Poznanović dodeljuje tročlana selekciona komisija.

Publicitet: objavljivanje i promocija nagrađenih radova i autora u elektronskim i štampanim medijima, kao i na portalima i društvenim mrežama. Vest o nagrađenim radovima šalje se na preko 10.000 mejlova domaćih i stranih medija.

KRITERIJUMI

Selekciona komisija će razmatrati dostavljene prijave i radove koje ispunjavaju sve navedene formalne zahteve i opšte uslove konkursa, a prema sledećim kriterijumima, merilima i načinu izbora:

 • kvalitet, originalnost, autentičnost teme, sadržaja i forme
 • sadržajna i/ili formalna inovativnost rada 
 • eksperimantalnost i proispitivanje okruženja i standardnih normi
 • upotreba novih tehnologija u radu i/ili prezentaciji
 • interakcija i uticaj na pojedinca i društvo
 • stručni i tehnički kapaciteti potrebni za prezentaciju rada
 • ekonomičnost i olakšan transport opreme i rada