You are currently viewing Démontable

Douwe Dijkstra

Removable, 12 min, Netherlands, 2014

Pohvala

Smanjujući veličinu ljudskog tela, autor Douwe Dijkstra u filmu Removable stvara novi, imaginativni prostor i time upućuje oštru kritiku savremenom društvu.

Douwe Dijkstra je diplomirao 2005. na ArtEZ Institutu za umetnost, Zwolle. Njegov diplomski rad „The Washing Machine” osvojio je nekoliko nagrada, uključujući TENT Academy Award. Od tada Douwe ponekad radi filmove po porudžbini, ali uglavnom učestvuje u projektima koji su eksperimentalni ili ispitivački po prirodi, počev od muzičkih video spotova i kratkometražnih filmova do video instalacija i pozorišta.

Nivo zasićenosti medijima stvara apsurdno iskrivljavanje i distancu između naše svakodnevice i svetskih zbivanja. „Démontable” istražuje ovu bizarnu mešavinu realnosti time što spaja ova dva sveta: rat se vodi na kuhinjskom stolu dok neki čovek pije kafu. Svet je u plamenu. Borbeni helikopteri cepaju dnevne novine, dok tanjir napadaju ratni avioni. To su sve razni pokušaji da se bolje shvati naš svet poigravanjem sa njihovim nasilničkim protagonistima. Dobijeni rezultat je podrugljiv film o apsurdnom odnosu između dnevnog života i globalnih vesti.