You are currently viewing WRO Art Center Fungible Contents

26. Videomedeja

Subota, 08 oktobar 2022. godine, Svilara, Novi Sad

18:45 – 19:45

Piotr Krajewski – je glavni kustos WRO umetničkog centra i umetnički direktor WRO Media Art Biennale koji će predstaviti koncept bijenala i njegovo predstojeće 20. izdanje – zamenjive sadržaje.

WRO Media Art Biennale je glavna platforma za nove medijske umetnosti u Poljskoj i jedan od vodećih međunarodnih umetničkih događaja u centralnoj Evropi. Od svog početka 1989. godine WRO je predstavljao različite umetničke forme koristeći nove medije za umetnički izraz i komunikaciju, istražujući aktuelne kreativne prostore i gradeći kritički pristup ka pitanjima koja se postavljaju u umetnosti, tehnologiji i društvu.

U umetnosti iskazanoj koristeći komunikacione tehnologije, proizašle iz medijatizacije oruđa, javlja li se kvalitetan momenat koji stabilizuje prenosiva, ali oštećena, pokretna (politički previše pokretna) značenja; značenja koja mogu biti korišćena slobodno, pretvorena u propagandne slogane i simbole koji izgledaju univerzalno?

Ako uspemo da pogledamo transformaciju značenja u kreativnom procesu usmerenom ka drugoj osobi, drugim ljudima, pri čemu se ne radi o subordinaciji, već o stvaranju, možda ćemo otkriti mehanizam nasilnog impulsa koji je rezultat zamenljivosti sadržaja.

Mehanizam komunikacije i pregovaranja oko sadržaja i njegove zamenjivosti, naizgled je bezbedan u umetnosti, jer je ta bezbednost stvorila samo nezamenjiv znak za artefakt i izgled njegove vrednosti. Lutajući po periferiji ekonomije, naglašavajući privlačnost ekskluzivnosti, nije moguće shvatiti vrednost deljenja i pregovaranja o sadržaju – tako značajnog u medijskog umetnosti i njoj svojstveno.

Biennale će, u svom 20. izdanju, delovati kao posrednik, predstavljajući radove odabrane u procesu kustoske saradnje WRO sa mnogim partnerima, uključujući i one nastale tokom umetničkog specijalističkog staža, gde je polazna tačka za kreativni čin uvek uspostavljanje garmatike i leksike u novim situacijama.

 

picture credit:
Persijn Broersen and Margit Lukács ALL OR NOTHING AT ALL,
exhibition view Biennale WRO 2021: REVERSO
photo by Jerzy Wypych