Internacionalni žiri 25. Internacionalnog umetničkog festivala novih medija Videomedeja 2021 koji su činili Adad Hannah iz Kanade, Sylvia Winkler i Stephan Köperl iz Nemačke i Zoran Naskovski iz Srbije, dodelili su  sledeće nagrade:

Nagrada Sfinga za najbolji video:

Broersen & Lukács, All, or Nothing at All, 07:42 min, Color, Stereo, Netherlands, 2019

Internacionalni žiri Videomedeje 2021 dodeljuje nagradu Sfinga umetnicima Broersen & Lukács za All, or Nothing at All.

Uživali smo u detaljnom digitalnom prikazu distopijskog, ali dobro osmišljenog, sveta koji je možda tek iza ugla. Greške u tkivu animacije, kao i ponekad nesinhronizovano plesanje skreću pažnju na ljudsku slabost i naizgled nemogućnost rešavanja naših problema. Osećamo napetost između ovih mladih ljudi i sveta u kojem se nalaze. Zvuk koji nas progoni je trešnja na ovom kolaču koji se polako topi.

Pohvala video:

Marko Dješka, Sve te senzacije u mom trbuhu, 13:19 min, Color, Dolby SR, Croatia, 2020

Internacionalni žiri Videomedeje 2021 daje pohvalu umetniku Marku Dješka za Sve te senzacije u mom trbuhu.

U ovoj emotivnoj, razigranoj, tragičnoj, hrabroj i uzbudljivoj animaciji Marko Dješka stvara uzbudljivu i ličnu priču. Deljenje ove priče u tako lepom, minimalističkom i poetičnom nizu slika omogućava gledaocu da razume ovu vrlo ličnu, ali i relativnu realnost poteškoća prelaska u svet koji često može biti neprijateljski raspoložen.

Nagrada Bogdanka Poznanović za najbolji medijski projekat:

Joerg Auzinger, Surface Sensorium, Austria, 2020

Internacionalni žiri Videomedeje 2021 dodeljuje nagradu Bogdanka Poznanović umetniku Joerg Auzinger za Surface Sensorium.

Surface Sensorium postavlja gledaoca u ambivalentnu situaciju u kojoj više ne može da gleda a da ne bude viđen. Gledalac se odjednom u fokusu divljenja i nosioca moći oseća ushićenim i neprijatnim. Gledalac, izložen pred oduševljenom publikom, mora se pozabaviti ugađanjem i odgovornošću svoje iznenadne i nasumično postignute pozicije.