LIVE STREAM / UŽIVO

24. MEĐUNARODNI VIDEO FESTIVAL VIDEOMEDEJA

08. - 10. oktobra 2020. godine, 18-22h

Obaveštavamo vas da se ove godine održava 24. Međunarodni video festival Videomedeja u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Međunarodni video festival Videomedeja će se održati u periodu od 08. do 10. oktobra 2020. godine po prvi put u virtuelnom bioskopu. Svi ljubitelji video umetnosti će moći besplatno da uživaju u programskom delu festivala iz udobnosti svog doma i imaće pristup umetničkim video radovima iz celog sveta. 

Usled novonastale epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, radi bezbednosnih razloga, festival Videomedeja će se ove godine po prvi put realizovati putem interneta – online u realnom vremenu. Neće biti reprize, kao ni mogućnosti odloženog gledanja. Pristup će biti besplatan, a prijava neće biti neophodna, niti će biti geolokacijskih organičenja. 

Na konkursu za 24. Videomedeju pristiglo je preko 1000 prijava od kojih je oko 4% uvršteno u festivalski program.  Festival je bio otvoren za sve, jedina ograničenja bila su da umetnički radovi moraju biti iz protekle dve godine u odnosu na godinu objavljivanja javnog konkursa za Festival VIDEOMEDEJA i da selekciona komisija neće uzimati u razmatranje radove koji sadrže uvredljive ili agresivne poruke ili sadržaje.

Selekciona komisija se ove godine sastala ali u drugačijem sastavu. Aleksandar Davić, dosadašnji član umetničkog saveta Videomedeje ali prvenstveno veliki umetnik i prijatelj, preminuo je ove godine. Novi član selekcione komisije je Srđan Radaković, filmski i pozorišni reditelj, animator i predavač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Komisija je i ove godine bila pred izazovom da od velikog broja kvalitetnih radova odabere one koji će činiti ovogodišnji program i biti dostupni velikom broju ljudi putem internet platformi: https://www.facebook.com/videomedeja/ i http://videomedeja.org/.

Program su ove godine uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković.

„Najveći utisak ostavila uspešna filmska produkcija koja je dobro, kvalitetno i kreativno odrađena, sa vrlo profesionalnom i odličnom fotografijom kao i montažom ali sa uobičajenim temama: ratne ideologije, politički fenomeni, kulturne razlike, položaj žena, pa i kovid 19 isl. Vizuelni način na koji su priče ispričane a koji se izdvajao od ostalih bio je presudan da i deo iz ove filmske produkcije uđe u ovogodišnju takmičarsku selekciju. Zadatak nije bio lak zbog profesionalizma u većini radova, koji se teško mogao ignorisati ali morali smo negde podvući crtu. Naravno, bilo je i onih radova sa sigurnim glasom NE, ali to je ipak bila manjina.“
Ivana Sremčević Matijević

„Prispelo je mnogo radova od kojih skoro svi zaslužuju da se prikažu na festivalu. Ipak, nezahvalan rad na selekciji je zahtevao izbor manjeg dela prispelih radova.  Indikativan je veliki broj  kvalitetnih kratkih filmskih formi, gde je kriterijum selekcije naginjao ka eksperimentalnom filmu.
Selekcija radova za ovogodišnji festival bila je u znaku krize sa kovid virusom, koja se donekle rerflektovala i na prispele radove. U tom smislu je ova vrsta aktuelnosti nešto novo.“
Željko Mandić

„U svetlu sveopšte demokratizacije digitalnih tehnologija, tj. velike dostupnosti različitih digitalnih alata, savremena video produkcija apsolutno ne zavisi od velikih budžeta. Samim tim, nije iznenađujuće da savremeni stvaraoci i kada se kreću linijom narativnosti i kada je odbacuju, koriste digitalnu tehnologiju eklektički, rukovođeni idejom preispitivanja postojećih likovnih i kinematografskih paradigmi. U izboru selektora stoga su se pojavili veoma raznorodni  radovi koji u svojoj ukupnosti odražavaju najpre demokratizaciju digitalne produkcije, ali i ostaju na liniji istraživanja tradicionalnih kinematografskih kodova bez obzira da li je reč o aniimaciji, dokumentarizmu, igranoj formi,  eksperimentu ili njihovoj eklektičkoj kombinaciji. “ 
Srđan Radaković

Na festivalu će biti predstavljeni radovi iz 18 zemalja. Biće prikazano ukupno 20 radova iz video selekcije u trajanju od 224 minuta koji se takmiče za nagradu Sfinga, dok revijalni program uključuje specijalnu selekciju 6 radova domaćih autora Made in Serbia u ukupnom trajanju od 47 minuta i selekciju najboljih diplomskih studentskih filmova sa svetskih prestižnih filmskih akademija Lunartis. U okviru kategorije Lunartis biće prikazano 11 radova u ukupnom trajanju od 186 minuta.
Medijske instalacije ove godine neće biti deo programa usled nepostojanja adekvatnih uslova, te će one biti predstavljene u fizičkom prostoru naredne godine kada će se dodetliti i nagrada Bogdanka Poznanović.

Članovi ovogodišnjeg internacionalnog žirija su: Shahar Marcus iz Izraela, Köken Ergun iz Turske i Greg de Cuir iz Amerike koji boravi i radi u Srbiji. 

Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci festivala imaju mogućnost da saznaju nešto više o autorima i njihovim radovima na našem sajtu u delu Festival2020 ili da pogledaju inserte iz radova http://videomedeja.org/videomedeja-video-inserti/

Programaska satnica se može preuzeti putem sledećeg linka: http://videomedeja.org/wp-content/uploads/2020/09/24.vm-programska-satnica.pdf 
 
Više o istoriji festivala Videomedeja može se pronaći na sajtu http://videomedeja.org/o-nama/o-festivalu/, a o udruženju Videomedeja: http://videomedeja.org/o-nama/udruzenje/.

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su: 
Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovogodišnji partneri i podrška Videomedeje su: Seecult, Radio-televizija Vojvodine, Art magazin, LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid).

Veliko nam je zadovoljstvo što uprkos novonastalim okolnostima i promenama koje su imale uticaj na ceo svet, umetnici iz najrazličitijih krajeva sveta iznova konkurišu za učešće na Videomedeji i na taj način potvrđuju da video umetnost živi i pronalazi prostor kroz koji umetnici mogu da izraze svoje vizije i perspektive. Čak i kada intencija umetnika nije potpuno jasna, publika ima mogućnost da kroz različite stilove i umetničke pristupe doživi lični impuls i duh vremena koji je inspirisao umetnike da se izraze.